Factoring: Betekenis, werking en voordelen

Op zoek naar meer financiële ruimte voor uw onderneming? Factoring biedt uitkomst. Lees onderstaande artikel voor een heldere uitleg over hoe factoring werkt en wat het uw bedrijf kan brengen.

Wat is factoring

Wat is factoring?

Factoring zorgt voor extra financiële ruimte binnen uw bedrijf. Eenvoudig gezegd stelt het u in staat uw werkkapitaal te vergroten door gebruik te maken van uw debiteuren. Het is feitelijk een bedrijfskrediet gebaseerd op uw uitstaande debiteurenportefeuille.

Door uw facturen over te dragen aan een factoringmaatschappij, kan ook het beheer van uw debiteuren uit handen worden genomen, wat zorgt voor minder zorgen. Daarnaast is er vaak sprake van een (optionele) kredietverzekering.

Graag lichten we verder toe hoe factoring in zijn werk gaat, en welke aandachtspunten er zijn en welke voordelen het u kan bieden.

Kennismaking met factoringmaatschappijen

Zoals genoemd, verkoopt u uw facturen aan een factoringmaatschappij. Deze organisaties bieden financiering op basis van uw uitstaande facturen.

Met bekende partijen zoals ING, Rabobank, en ABN Amro actief op de markt, is het belangrijk een factoringpartner te kiezen die past bij u en uw onderneming. Hoe u de beste keuze maakt, leggen wij uiteraard graag uit.

Werkwijze van factoring

Wanneer u facturen indient bij een financieringspartner, wordt een groot deel van het factuurbedrag, tot wel 98%, binnen 24 uur aan u beschikbaar gesteld. De partner neemt het beheer van de facturen over, wat u tijd bespaart en u in staat stelt om u te focussen op de kernactiviteiten van uw onderneming.

Sabine van Ditzhuijzen DITZtv

Sabine van Ditzhuijzen
Eigenaar Ditz TV

Met Ditz TV produceren we bedrijfsfilms. Soms hanteert een opdrachtgever een lange betaaltermijn. Het is dan prettig om de factuur toch direct betaald te krijgen. Via Factoringvergelijken.nl heel eenvoudig een aantal scherpe aanbiedingen ontvangen

Het kiezen van de juiste partner

Het selecteren van de juiste factoringmaatschappij is essentieel. Met diverse opties beschikbaar, is het van belang de aanbieders te vergelijken op tarieven, voorwaarden en reputatie.

Nee, factoring is geschikt voor bedrijven van alle groottes, inclusief kleine en middelgrote ondernemingen. Zolang uw bedrijf minimaal 30.000 euro per jaar omzet, komt u in aanmerking.

Nee, de meeste factoringmaatschappijen opereren discreet en respecteren de klantrelatie.

Dit hangt af van uw factoringcontract. Vaak beschermt het factoringbedrijf tegen wanbetaling door een deel van het onbetaalde bedrag te vergoeden. De hoogte van deze vergoeding varieert per factoringbedrijf en contractvoorwaarden. Ieder factoringbedrijf kan zelf zijn eigen regels en procedures bepalen over dit onderwerp.

Zorg er daarom voor dat u de contractdetails zorgvuldig bekijkt om te begrijpen welke bescherming en stappen het factoringbedrijf biedt bij wanbetaling.

Via Factoringvergelijken.nl kunt u gemakkelijk de factoringmaatschappij vinden die perfect bij uw onderneming past. Wij zijn volledig op de hoogte van de voorwaarden en het aannamebeleid van onze aangesloten maatschappijen, zodat we in elke situatie de ideale partner voor u kunnen vinden.

Voordelen en mogelijke aandachtspunten van factoring

Voordelen

  • Verbeterde liquiditeitspositie van uw organisatie.

  • Besparing op administratieve kosten door overname van uw debiteurenbeheer en -risico.

  • Mogelijkheid tot het profiteren van leverancierskortingen door snellere betaling.

  • Uw werkkapitaal groeit mee met uw omzet.
  • Minder stress. Vaak neemt het factoringbedrijf het risico van niet-betaling over;

Aandachtspunten

De investering in factoringdiensten kan variëren; het is aan te raden de voorwaarden zorgvuldig te overwegen.

Ideaal voor wie?

Deze financieringsoplossing is bijzonder waardevol voor een breed scala aan ondernemingen, waaronder groothandels, detacheringsbureaus, bedrijven in de grafische sector en de mode-industrie.

Het belangrijkste is dat een factuur makkelijk te innen is.

Björn Huiskes

Björn Huiskes
Eigenaar Freelancer.nl

Snelle reactie, professionele partij met oprechte interesse. Uitstekend overzicht ontvangen. Factoringvergelijken beschikt over uitstekende contacten bij de factormaatschappijen waardoor zaken soepel verlopen.

Uitdagende sectoren

Voornamelijk softwarebedrijven en de detailhandel vinden het lastiger om gebruik te maken van factoring, door de specifieke eisen van factoringmaatschappijen.

Nee, aangezien factoring geen lening is, heeft dit geen invloed op de kredietwaardigheid van het bedrijf.

Ja, veel factoringmaatschappijen staan toe dat bedrijven selectief bepaalde facturen verkopen.

Een opvallend verschil tussen factoring en traditionele financiering is de flexibiliteit. De eerste optie biedt bedrijven de vrijheid om snel toegang te krijgen tot liquide middelen op basis van hun verkoopvolume. Traditionele financiering daarentegen gaat vaak gepaard met langere goedkeuringstijden en strengere kredietwaardigheidseisen.

Bij Factoringvergelijken.nl is het vinden van de perfecte factoringmaatschappij voor uw onderneming een fluitje van een cent. We kennen de ins en outs van de voorwaarden en het beleid van onze partners door en door, waardoor we altijd de ideale match voor uw situatie kunnen bieden.

Traditionele factoring

Deze vorm van factoring wordt voornamelijk aangeboden door banken en dochterondernemingen van banken. Bij traditionele factoring worden facturen voorgefinancierd. Meestal krijgt u tot 85% van het totale factuurbedrag gefinancierd. Voor het overige deel van het bedrag moet u op betaling wachten van de klant.

Bij traditionele factoring draagt u het gehele debiteurenbestand over aan de factoringmaatschappij en tekent u een contract voor een langere periode. Voor deze vorm van factoring moet u aan veel voorwaarden voldoen. Zo moet uw bedrijf al een aantal jaar bestaan en een hoge omzet en allerlei certificaten hebben.

Dit kan als een nadeel ervaren worden, maar een groot voordeel is dat de rente wel een stuk lager ligt dan bij American Style factoring.

American style factoring

American Style factoringmaatschappijen zijn in Nederland niet aan een bank gelieerd. Er is dus geen banklicentie nodig, iets wat de aanbieders veel vrijheid geeft. American Style factoring wordt tegenwoordig het meest gebruikt. Het is makkelijk en snel, helemaal voor MKB’ers en freelancers.

Het grootste verschil met traditionele factoring is dat u zelf kunt kiezen welke klant u wilt laten factoren. U hoeft dus niet uw gehele debiteurenbestand over te dragen aan de factoringmaatschappij.

Andere verschillen zijn dat American Style factoring sneller rond te krijgen is, u geen contract hoeft te ondertekenen en u het volledige factuurbedrag overgemaakt krijg in plaats van een percentage. Een nadeel is echter dat de kosten voor deze vorm van factoring een stuk hoger liggen.

Verschillen in factoringstijlen

Traditioneel

Dien uw factuur in;

Ontvang tot 90% binnen 2 werkdagen;

De klant betaalt aan het factoringbedrijf;

U ontvangt het resterende bedrag.

American Style

Dien uw factuur in;

Ontvang het bedrag binnen 1 werkdag;

De klant betaalt aan het factoringbedrijf.

Wat zijn de kosten?

De kosten hangen af van het gekozen type dienstverlening, met tarieven variërend van ongeveer 1% tot 3% van de omzet voor American Style factoring, tot iets lagere percentages voor traditionele methoden.

  • Bij American Style factoring vanaf ca. 1% tot 3% van de omzet;
  • Bij traditionele factoring vanaf 0,1% tot 3% van de omzet;

Kredietverzekering

Sommige aanbieders bieden een kredietverzekering aan ter dekking van het risico op wanbetaling, met verschillen tussen traditionele en American Style factoring in hoe en wanneer de betalingen plaatsvinden.

BEKEND VAN O.A.

BEKEND VAN O.A.

Mt / Sprout
Elsevier
Volkskrant
Financieel dagblad

Vind nu uw ideale factoringpartner

Bent u klaar om de beste deal voor uw bedrijf te vinden?
Nu kunt u offertes vergelijken van alle bekende aanbieders en de perfecte factoringoplossing op maat van uw onderneming ontdekken. Hier beginnen en een stap zetten naar meer financiële ruimte.

Gratis & vrijblijvend offertes vergelijken
met Factoringvergelijken.nl

Fout. Probeer het later opnieuw of breng ons op de hoogte van een fouthier.

Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.