Factoring betekenis

Wat is factoring en hoe werkt het precies? Factoring is het contant maken van de facturen van uw bedrijf of onderneming.

Deze vorm van debiteurenfinanciering zorgt direct voor meer financiële ruimte. Ook hoeft u zich niet meer bezig te houden met het beheren van uw debiteuren. Dit zal leiden tot minder zorgen over facturen die niet betaald worden. Op deze pagina zullen we meer informatie geven over wat factoring precies inhoudt en hoe het werkt.

Wat is factoring?

Factoring is wanneer een bedrijf zijn facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij. Op deze manier kan het bedrijf meteen geld krijgen, zonder te moeten wachten op betalingen van klanten.

Wat zijn factoringmaatschappijen?

Eerder hebben we al vermeld dat de partij aan wie u uw facturen verkoopt de factoringmaatschappij is. Deze financieringsmaatschappijen verstrekken bedrijven krediet op basis van openstaande facturen.

Een aantal bekende namen binnen de wereld van factoring zijn ING, Rabobank en ABN Amro. Op belangrijke aspecten kunnen deze maatschappijen sterk van elkaar verschillen. Door deze sterke verschillen is het belangrijk dat u een factormaatschappij kiest die bij u past. Hoe u dit doet vertellen wij u graag hieronder.

Hoe kiest u de juiste factoringmaatschappij?

Het selecteren van de juiste factoringmaatschappij is een cruciaal onderdeel. Met verschillende opties beschikbaar, is het belangrijk om verschillende soorten en aanbieders van factoring te vergelijken op basis van tarieven, voorwaarden en reputatie.

Bij Factoringvergelijken.nl kunt u gemakkelijk de juiste factormaatschappij voor uw onderneming vinden. Wij weten precies wat de voorwaarden en het aannamebeleid van onze aangesloten maatschappijen zijn. Zo kunnen we in iedere situatie de perfecte factormaatschappij voor u vinden.

Doe nu gratis en vrijblijvend een aanvraag om erachter te komen welke factormaatschappij bij u past.

Hoe werkt factoring precies?

De werking van factoring is eenvoudig, maar effectief. Zodra u uw facturen indient bij een factoringmaatschappij, ontvangt u binnen 24 uur een groot deel van het factuurbedrag. Afhankelijk van het type factoring dat u kiest, kunt u tot wel 98% ontvangen.

De factoringmaatschappij neemt de administratieve afhandeling van de facturen over. Dit bespaart u tijd waardoor u zich kunt richten op uw kernactiviteiten en groeiplannen.

Daarnaast ontvangt u met factoring meer financiële ruimte om de groei van uw bedrijf te financieren. Als gevolg hiervan kunt u uw leveranciers sneller betalen en daarmee korting bedingen.

Ideale doelgroep voor factoring

Snel groeiende bedrijven

Bedrijven met grote export divisie

Fabrikanten die over voorraden beschikken

Ondernemingen die gunstigere inkoopvoorwaarden kunnen realiseren door snelle betaling.

Ondernemingen die zich reorganiseren

Leveranciers met seizoensgebonden omzetfluctuaties

Factoring-Vergelijken-Sabine-van-Ditzhuizen
Factoring-Vergelijken-Ditz-tv-Vierkant

Sabine van Ditzhuizen Eigenaar Ditz TV

(Amsterdam)

"Met Ditz TV produceren we bedrijfsfilms. Soms hanteert een opdrachtgever een lange betaaltermijn. Het is dan prettig om de factuur toch direct betaald te krijgen met factoring. Via Factoringvergelijken heel eenvoudig een aantal scherpe aanbiedingen ontvangen"

Gebruiker over

Factoring Vergelijken

Factoring maatschappij opties vergelijken

Aanvragen zijn bij ons altijd gratis en vrijblijvend

De best beoordeelde factoringvergelijker

Vrijblijvende offertes van de best passende maatschappijen binnen 2 werkdagen

Voordelen en nadelen van factoring

Wat zijn de voordelen van factoring?

Factoring heeft aanzienlijke voordelen voor bedrijven die extra financiële middelen nodig hebben. Maar wat zijn deze voordelen precies?

Ten eerste zorgt deze vorm van debiteurenfinanciering ervoor dat u meer liquide middelen tot uw beschikking heeft. Hierdoor ontstaat financiële ruimte die u kunt benutten om sneller te groeien, te investeren en leveranciers directer te betalen.

Daarnaast financiert een factormaatschappij veel meer dan een traditionele bank via een Rekening Courant. Het verschil is gemiddeld twee keer zo hoog. Ook zijn factormaatschappijen flexibeler met betrekking tot betaaltermijnen. Zo kan er tot wel 90 dagen na de vervaldatum betaald worden.

Een ander voordeel is dat een factormaatschappij meegroeit met uw bedrijf. U hoeft niet steeds naar de kredietcommissie van een bank te stappen wanneer u extra financiering nodig heeft.

Ten slotte kunt u zich als ondernemer concentreren op uw kernactiviteiten, terwijl de rompslomp van schuldbeheer en incasso uit handen wordt genomen. U heeft echter ook de keuze om het creditmanagement zelf te blijven doen.

In het kort de belangrijkste voordelen:

 • Verbeterde liquiditeit.
 • Groeiende bestedingsruimte in lijn met uw omzet.
 • Overname van creditmanagement.
 • Mogelijkheid tot langere betaaltermijnen.
 • Mogelijkheid om betalingskortingen te incasseren door snellere betaling aan leveranciers.
 • Verminderde stress. Vaak wordt het debiteurenrisico overgenomen.

Wat zijn de nadelen van factoring?

Hoewel factoring tal van voordelen heeft, is het belangrijk om ook de mogelijke nadelen te begrijpen.

Factoringkosten, zoals factor fees, kunnen variëren op basis van verschillende methoden. Hieronder vindt u enkele van deze methoden:

 • Een vast bedrag per factuur (bijvoorbeeld 10 euro)
 • Een fixed fee (bijvoorbeeld 20.000 euro per jaar)
 • Een percentage van de omzet (vaak tussen de 0,1 en 1%).

De kosten voor factoring zijn de afgelopen tien jaar flink gedaald en zullen naar verwachting blijven dalen.

Verder kunt u nog ander mogelijk nadeel ervaren, namelijk de extra ‘handelingen’ die bij factoring komen kijken. Afhankelijk van uw factoringkeuze kan de factoringmaatschappij vragen om een verpandingsclausule en voorraadcontroles.

Het is daarom van cruciaal belang om deze kosten en vereisten af te wegen tegen de voordelen die factoring met zich meebrengt.

Wanneer is factoring behulpzaam?

Wordt uw bedrijf geconfronteerd met lange betaaltermijnen of groeit deze snel? Dan is deze moderne vorm van financieren zeker iets voor u.

Als uw klanten lange betaaltermijnen hanteren dan kan dit de cashflow negatief beïnvloeden. In die gevallen is er vaak veel behoefte aan liquiditeiten, om zo de snelle groei te kunnen financieren. Factoring wordt ook vaak gebruikt bij MBO’s, MBI’s en bij de doorstart van een bedrijf.

Factoring-Vergelijken-Bjorn-Huiskes
Factoring-Vergelijken-Tjingo-Vierkant

Bjorn Huiskes Directeur/oprichter Tjingo

(Zeist)

"Snelle reactie, professionele partij met oprechte interesse.
Uitstekend overzicht ontvangen. Factoringvergelijken beschikt over uitstekende contacten bij de factormaatschappijen waardoor zaken soepel verlopen."

Gebruiker over

Factoring Vergelijken

Voor wie is factoring geschikt?

De volgende branches en doelgroepen zijn geschikt voor factoring:

Groothandels / importeurs

Detachering / uitzendbureaus

Drukkerijen / grafische industrie

Kledingbedrijven / fashion

Transport

Het belangrijkste criterium voor een factormaatschappij is de ‘hardheid’ van een factuur. Kan bijvoorbeeld de maatschappij moeiteloos openstaande facturen incasseren als uw bedrijf morgen niet meer bestaat?

Bij aanwezigheid van servicecontracten, vooruitbetalingen, deelbetalingen, G-rekeningen of projecten wordt financiering via factoring echter problematisch.

Welke branches zijn moeilijker te factoren?

De volgende branches zijn met name moeilijker te factoren:

Software
(servicecontracten)

Detailhandel, horeca
(consumenten)

Of factoring geschikt is voor uw organisatie? Dat hangt af van de eisen van de factoringmaatschappij. En de manier waarop u omgaat met uw volledige crediteurenbeheer speelt een rol.

Vergelijken op prijs en kwaliteit

Alleen bij ons kunt u alle aanbieders vergelijken op prijs en kwaliteit. Dus niet alleen tarief maar ook snelheid van uitbetaling. Sommige binnen 1 uur, 24 uur of 2 werkdagen.

Factoring-Vergelijken-Martin-Zwols
Factoring-Vergelijken-Synam-Vierkant

Martin Zwols Directeur Synam B.V.

(Stadskanaal)

"Door gestage groei van ons bedrijf (en daarmee de uitstaande schuldenaren) zijn we op zoek gegaan naar factoring.
Het ging ons met name om flexibele voorwaarden en lage kosten. Via deze site hebben we dat overzicht snel gekregen. Aanrader!"

Gebruiker over

Factoring Vergelijken

Verschillen traditionele en American Style factoring

American Style

 • Stap #1: Lever uw factuur of urenstaat aan

 • Stap #2: Binnen 1 werkdag ontvang u het factuurbedrag

 • Stap #3: Uw klant betaalt de factuur aan de factoringmaatschappij

Traditioneel

 • Stap #1: Lever uw factuur of urenstaat aan

 • Stap #2: Binnen 2 werkdagen ontvang u tot 90% van het factuurbedrag

 • Stap #3: Uw klant betaalt de factuur aan de factoringmaatschappij

 • Stap #4: U ontvangt het laatste deel van het factuurbedrag

Factoring-Vergelijken-Book

Nu alleen via deze site TIJDELIJK gratis White Paper: 8 essentiële Factoring

Do’s & Don’ts

Wat kost factoring?

De kosten van factoring kunnen variëren, afhankelijk van de gekozen methode. American Style factoring en traditionele factoring hebben elk hun eigen kostenstructuur:

Bij American Style (verkoop facturen, tarief inclusief rente) vanaf ca. 1% tot 3% van de omzet.

Bij Traditionele factoring (verpanding facturen, tarief exclusief rente) vanaf 0,1% tot 3% van de omzet.

Kredietverzekering factoringmaatschappijen

Tot slot, sommige factoringmaatschappijen bieden de mogelijkheid van een kredietverzekering. Hiermee dekt u het risico af van niet betalende schuldenaren. Dit verkleint het risico van wanbetalers.  

De beste factoring oplossing

Bent u op zoek naar de beste factormaatschappijen voor uw bedrijf? Zoek niet verder.

Wij zijn aangesloten bij alle Nederlandse en enkele buitenlandse factoringmaatschappijen. Als onafhankelijke vergelijkingspartner en de grootste broker in dit vakgebied, helpen we u de juiste factormaatschappij te vinden met de beste tarieven en voorwaarden. Hierdoor kunt u via ons altijd met de meest geschikte factorpartij in contact komen. We zijn er voor bedrijven met een omzet van 30.000 euro tot 5 miljard euro of meer.

Onlangs hebben we nog een vergelijking gedaan. Hieruit is gebleken dat bij ons de maatschappijen 20 tot 40% goedkoper zijn dan bij anderen. Benieuwd naar de beste match voor uw bedrijf? Klik dan op de knop hieronder.

Bekend van o.a.

Vergelijk de beste offertes van factoringmaatschappijen

Aanvragen zijn bij ons altijd gratis en vrijblijvend

De best beoordeelde factoringvergelijker

Vrijblijvende offertes van de best passende maatschappijen binnen 2 werkdagen

Error. Please try again later or notify us about an error here.

Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

We zijn aangesloten bij o.a. deze maatschappijen: